Auton rengasrikko voi yllättää milloin vain

13.06.2019

Auton rengas voi puhjeta käytännössä milloin ja missä vain. Autoilijan onkin syytä varautua pahimpaan aina tien päällä. On olemassa useita vaihtoehtoja rengasrikon varalle, joten oma strategia kannattaa hioa valmiiksi jo etukäteen.

 

Nykypäivänä kännykkä kulkee yleensä autoilijan mukana, joten puhelimeen voi tallentaa valmiiksi hinauspalvelun numeron rengasrikon varalle. Myös auton vakuutuksista kannattaa ottaa selvää jo etukäteen. Liikennevakuutus on kaikissa autoissa pakollinen, mutta vapaaehtoinen kaskovakuutus voi korvata esimerkiksi hinauksen renkaan rikkoutuessa. Vakuutusyhtiöissä on eroja siinä, mitä autopalveluvakuutus sisältää. Auton hinaus huoltamolle ei siis ole itsestäänselvyys jokaisen yhtiön kohdalla. Asiakkaan tulee joka tapauksessa huolehtia, että autossa on joko paikkaussarja tai vararengas. 

Mitä tehdä, kun auton rengas menee rikki? 

Aja tien sivuun turvalliseen paikkaan. Rikkinäisellä renkaalla ei kannata ajaa pitkää matkaa. Pahimmassa tapauksessa myös auton vanne rikkoutuu, jos rikkinäisellä renkaalla ajetaan pidempään. Aseta varoituskolmio tien varteen varoittamaan takaa tulevia autoja. Varoituskolmion etäisyys autosta tulee olla n. 100-200 metriä. Autoon tulee laittaa päälle hälytysvilkut sekä seisontavalot. Turvaliivit ovat myös kätevät pimeillä teillä, joten autoon voi varata myös muutaman heijastinliivin hätätilanteita varten. Jos autonrengas on pahasti rikki, eikä vararengasta ole, kannattaa soittaa suoraan hinauspalveluun. Muuten voi käyttää paikkaussarjaa tai vaihtaa autoon vararenkaan.

Vararengas vai paikkaussarja?

Tunne autosi. Onko autossa vararengas vai paikkaussarja, jota on mahdollista hyödyntää rengasrikon sattuessa? Aiemmin autoissa oli vakiovarusteena vararengas, mutta nykyään uusissa autoissa ei tule mukana vararenkaita. Paikkaussarja on hyödytön, jos renkaan vaurio on suuri. Paikkaussarja onkin tarkoitettu lähinnä pieniä reikiä varten, jolloin autolla on mahdollista jatkaa matkaa lähimmälle huoltamolle. Jos haluaa pelata varman päälle, voi käyttää kesäisin talvirengasta vararenkaana ja talvisin vastaavasti kesärengasta mukana. Uusissa autoissa on myös usein käytössä lukkopultti, joten renkaanvaihtoon tarvitaan lukkopulttiin sopiva avain. Renkaanvaihto voi olla iso operaatio, jos renkaan vaihto ei ole itselle tuttua puuhaa. Rengas voi olla myös niin tiukasti kiinni, että renkaan saaminen irti käsipelillä voi olla työlästä. Suomessa oman haasteensa asettaa myös vaihteleva sää. Kovalla pakkasella kannattaa turvautua suosiolla hinauspalveluun. Paikkaussarjan käyttöön kannattaa tutustua rauhassa jo etukäteen. Hätätilanteen sattuessa, tienposkessa voi olla haastavampaa keskittyä opettelemaan paikkaussarjan käyttöä.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun