Milloin vaihtaa kesärenkaat alle?

Milloin vaihtaa kesärenkaat alle?

23.04.2018

Tänä vuonna talvirengaskausi on venynyt ennätyspitkälle. Vielä tällä viikolla eteläänkin on luvattu yöpakkasia, vaikka lumet ovat jo suurimmassa osassa etelää lähteneet. Sen sijaan keski- ja Pohjois-Suomessa lunta on vielä pelloilla ja metsänlaidoissa, aamuisin tiet jäässä ja pakkasöitä luvassa vielä ainakin tämän viikon. Lapissa on edelleen täysi talvi.

 

Talvirengasaika päättyi jo 9. päivänä huhtikuuta, eli kaksi viikkoa sitten. Etelässä kesärenkaita on vaihdettu viime viikolla, mutta pohjoisemmassa ei ole vielä mitään syytä vaihtaa nastarenkaita pois, mikäli mielii ajella turvallisesti maanteillä. Iltalehden haastatteleman poliisin mukaan säät todellakin ovat niin vaihtelevat edelleen, että nastarenkaista ei sakoteta vielä etelässäkään. Toki jokainen yksittäinen poliisi tekee päätöksen sakottamisesta itsenäisesti. Virallisesti talvirenkaita ei saisi pitää enää 9. huhtikuuta jälkeen. Säätilanne tietysti vaikuttaa niin, sillä turvallisuus on asia numero yksi.

 

Kesärenkaiden vaihtoaika on nostanut tapetille sesongin klassikkoaiheen, laitetaanko huonommat renkaat eteen vai taakse tilanteessa, jossa osa kesärenkaista on kuluneempia kuin toiset. Netissä jylläävissä keskusteluissa tyrmätään uskomus, että aina pitäisi laittaa paremmat renkaat taakse. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen pysyy kuitenkin Iltalehden haastattelussa vanhalla kannalla, eikä suosittele uskomaan uusia ohjeita, että paremmat renkaat voisi laittaa myös eteen. Perusteluna sille, että paremmat renkaat täytyy olla takana, on muun muassa se, että auton takapää on yleensä kevyempi, jolloin syvempi ruusukuvio kompensoisi massan puutetta.

 

Vesalainen suosittelee kuitenkin kuluttamana renkaita aina tasaisesti ja vaihtamaan koko rengassarjan kerralla. Tällöin asiaa ei tarvitse edes miettiä. Renkaiden vaihdon yhteydessä renkaat asennetaan eri paikkoihin kuin edellisellä kerralla. Mikäli kilometrejä kertyy kesän aikana paljon, Vesalainen kehottaa kierrättämään renkaiden paikkoja 8000 kilometrin välein.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun