Lisää painetta renkaaseen pakkasella? Kyllä vai ei?

Lisää painetta renkaaseen pakkasella? Kyllä vai ei?

12.02.2018

Kovassa pakkasessa ilmanpaine ohenee, mikä vaikuttaa renkaan ajo-ominaisuuksiin. Kannattaako renkaisiin lisätä paineita pakkasilla? Tähän asiaan on olemassa kaksi selvästi vastakkaista kantaa.

 

Vastikään Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora suositteli Aamulehden haastattelussa nostamaan yli kymmenen asteen pakkasilla rengaspaineita 0,3 baria yli autonvalmistajan suositusten. Paine kannattaa mitata ja lisätä kylmään renkaaseen, eikä esimerkiksi niin, että autolla olisi jo ajettu pidemmän aikaa.

 

Nuoran mukaan paineiden nostaminen takaa sen, että rengas käyttäytyy odotetusti väistöissä ja yllättävissä ajotilanteissa. Vierintävastus pienenee ja rahaa säästyy, samoin rengas ei kulu yhtä nopeasti. Kovalla pakkasella normaali paine ei nimittäin ole tarpeeksi, mikä aiheuttaa sen, että renkaissa on tavallaan jatkuva alipaine.

 

Ongelmia voi kuitenkin tulla, mikäli ei muista ilmojen lauhtumisen jälkeen tarkistaa rengaspaineita. Ylipaineisilla renkailla auton ajo-ominaisuudet jälleen kärsivät ja myös rengas kärsii.

 

Toinen väite rengaspaineiden nostamista vastaan on se, että ajettaessa kitka lämmittää renkaita kovallakin pakkasella, jolloin myös ilma renkaiden sisällä lämpenee. Vastustajat epäilevätkin, että paineiden nostamisesta ei lopulta ole mitään hyötyä, koska joka tapauksessa etenkin pitkillä matkoilla renkaan sisällä olevan ilman lämpötila nousee.

 

Mitä mieltä sitä olet? Nostatko ilmanpaineita pakkasella vai onko se ihan turhaa säätämistä? Jaa kokemuksesi alla olevalla lomakkeella!

 


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun