Uudet vanteet renkaisiin? Nämä yksityiskohdat sinun pitää tietää

Uudet vanteet renkaisiin? Nämä yksityiskohdat sinun pitää tietää

19.04.2017

Kevytmetallivanteet autonrenkaissa ovat yleistyneet hurjasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Peltivanteita pölykapseleineen ei juuri enää uudemmissa autoissa näe. Vanteiden valinnassa ja asennuksessa renkaisiin on kuitenkin muutama jippo, jotka täytyy tietää.

 

Kevytmetalli- eli alumiinivanteita on tarjotta valtavat valikoimat. Autovalmistajilla on omat alkuperäiset mallinsa, jotka sopivat tietysti täydellisesti kyseiseen autoon, mutta hinta on toki ainakin tuplaten sen verran kuin rengasliikkeiden useimpiin automalleihin sopivissa vanteissa. Tarvikevanteissa on yksi miinus: ne eivät välttämättä ole suoraan sopivat. Ongelma on kuitenkin huomioitu ja vanteen mukana tulee tarvikkeet, joilla vanne saadaan sovitettua oikein paikoilleen.

Nämä asiat sinun täytyy tietää vanteita hankkiessasi ja asentaessasi:

  1. 1. Sopivaa vannetta valitessasi sinun tulee huomioida muun muassa vanteen leveys, korkeus, ET-luku (offset), pulttijako ja keskireiän koko. Jokainen näistä on tärkeitä, eli jokaisen täytyy täsmätä autoosi! Tekniikan Maailman mukaan muutamia mittoja voidaan muuttaa kotikonstein: pulttijakoa voidaan hieman säätää epäkeskoisilla pulteilla ja muttereilla, ET-lukua voidaan pienentää levityspaloilla (spacer). Normaalissa tieliikennekäytössä näitä keinoja ei kannata käyttää, koska riskit esimerkiksi renkaan irtoamiseksi kasvavat.
  2. 2. Vanteen keskireikää täytyy usein hieman sovittaa, koska se on monesti suurempi kuin pyörännapa. Vanteiden mukana tulee soviterenkaat, jotka sijoitetaan vanteen sisäpuolelle keskireikään. Kun vaihdat renkaita tai vanteita, muista tarkistaa, ettei soviterengas jää pyörännapaan, vaan säilyy vanteen mukana.
  3. 3. Pyöränmutterit ja pultit täytyy olla vanteeseen ja autoon soveltuvat. Älä siis sekoita keskenään eri vanteiden ja renkaiden muttereita ja pultteja. Kun vaihdat kesärenkaat, muista tallettaa talvirenkaisiin kuuluvat mutterit ja pultit renkaiden mukana odottamaan seuraavaa talvea.

 

Jokainen näistä yksityiskohdista on tärkeä, sillä vääränkokoinen vanne ilman soviterengasta, väärät pultit tai vääräkantaiset mutterit voivat kaikki aiheuttaa vanteen löystymisen ja renkaat irtoamisen. Ja on sanomattakin selvää, millaisen vaaratilanteen renkaan irtoaminen voi liikenteessä aiheuttaa!

 

Ehdit vielä hyvin tilata netistä vanteet kesärenkaisiin!

Nopea toimitusaika on esimerkiksi

Laatuvanne.fi, vain 1-5 päivää


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun