Pitäisikö nastarenkaiden käyttöä rajoittaa kaupungeissa?

Pitäisikö nastarenkaiden käyttöä rajoittaa kaupungeissa?

22.03.2017

Jokakeväinen ongelma on taas täällä: talvirenkaiden nastat pöllyttävät pölyä asfaltista ja rikkovat tieden pintaa, mutta jokaöiset pakkaset estävät kuitenkin vielä renkaiden vaihtamisen kesäisiin. Mitä tehdä tämän ongelman kanssa?

 

Ruotsissa ja Norjassa on tehty aika radikaaleja ratkaisuja keväiseen nastarengasongelmaan: esimerkiksi Tukholmassa on rajoitettu nastarenkailla ajamista tietyillä kaduilla kokonaan. Toisissa kaupungeissa taas peritään lisämaksua nastarenkaiden käytöstä keväällä. Kaupungeissa ja etelässä olisi siis iso etu käyttää kitkarenkaita.

 

Trafi varoittaa tänään tiedotteessaan katupölystä etelän kaupungeissa. Hiekoitus, tiesuola sekä nastarenkaat yhtenä suurena tekijänä nostattavat tien pinnasta pölyä, joka on todella haitallista sitä hengittäville. Katupölyn määrää pyritään vähentämään kastelulla, puhdistamisella sekä täsmennetyllä hiekoituksella. Nyt Helsingissä harkitaan halutaanko sitä rajoittaa myös rajoittamalla nastarenkaiden käyttöä kuten on tehty jo Ruotsissa ja Norjassa.

 

Kitkarenkaiden kanssa nimittäin ei tule ongelmia keväällä. Talvirenkaiden käyttö on edelleen turvallisuuden kannalta suositeltavaa, sillä öisin on edelleen pakkasta ainakin pohjoisemmassa Suomessa ja lunta ja jäätä on tien pinnoilla edelleen. Kitkarenkailla renkaiden siirtymäaika on paljon helpompi kuin nastarenkailla ajettaessa.

 

Nokian Renkailta muistutetaan, että kesärenkaiden vaihdossa ei kannata hätäillä, vaikka tien pinnat olisivat jo kuivat eikä lunta ja jäätä omilla ajoreiteillä enää olisikaan. Takatalvi voi tulla minä yönä tahansa ja silloin ollaan sormi suussa kesärenkaiden kanssa. Vaikka terminen kevät on jo alkanut etelä-Suomessa, lämpötila voi edelleen öisin painua pakkaselle ja lunta sadella.

 

Pohjoisemmassa Suomessa kesärenkaiden vaihtoa ei kannata vielä edes suunnitella, sillä lunta on vielä reilusta ja varsinkin pienemmät tiet ovat todella jäisiä ja palteisia. Sen sijaan kesärenkaat voi hankkia jo valmiiksi. Netin rengaskaupoissa on juuri nyt kesärengasvalikoimat parhaimmillaan! Vertaile netin rengaskaupat täällä.

Lue lisää:

Kitkarenkaat vai nastarenkaat?!?

Vinkit kesärenkaiden valintaan


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun