Rengasratsiat alkavat - nyt ajetaan jo paremmilla renkailla

Rengasratsiat alkavat - nyt ajetaan jo paremmilla renkailla

12.09.2016

Syksyn, sateiden ja liukkaiden saapuessa tarkistetaan taas suomalaisten autojen renkaita. Tänään alkavissa renkaiden tehoratsioissa ei yksinomaan sakoteta, vaan annetaan ohjeita, vinkkejä ja neuvoja, ylipäätään tietoa kunnollisista renkaista.

Syksyn tehoratsioissa on tarkoitus myös valistaa ihmisiä kunnollisista renkaista ja niiden vaaroista. Toki liian huonoista renkaista sakotetaan, mutta pääpaino on silti valistuksella ja sillä, että ihmiset saataisiin tietoisiksi huonojen renkaiden aiheuttamasta riskistä liikenteessä.

Edelleen puoli miljoonaa suomalaista ajaa Autoliiton mukaan huonoilla renkailla. Sakkorenkaiden raja on 1,6 millimetriä urasyvyyttä, mutta asiantuntijoiden mukaan syksyn rankoilla sadekeleillä alle 4 millimetriä urasyvyyttä omaavat renkaat eivät ole enää turvalliset. Jokainen osaa tästä päätellä, että "sakkorenkaat" ovat todella iso riski ajajalle ja muulle liikenteelle.

Vaikka monella olisi vielä tiedostamisen paikka, yhä useampi suomalainen on viime vuosina alkanut panostaa kunnon renkaisiin ja vaihtaa ne tiheämmin. Huonoista renkaista johtuvat onnettomuudet ovat nimittäin vähentyneet selvästi: kun 2000-luvulla renkaista johtuvia onnettomuuksia sattui vuosittain yli 30, vuonna 2014 niitä sattui enää 14. Johtuuko onnettomuuksien väheneminen nimeomaan renkaiden laadusta vai siitä että ne vaihdettaisiin aiemmin, siitä ei ole tietoa. Vuonna 2014 ratsioissa 15,3 prosenttia ajoi huonoilla, urasyvyydeltään alle 2,5 millimetrin renkailla, kun taas vuonna 2009 tällaisilla renkailla ajoi 13 prosenttia, eli pienempi osa.

Renkaista ja renkaiden merkityksestä ajoturvallisuuteen on viime vuosina valistettu tehostetusti niin mediassa kuin asiantuntijoidenkin suulla. Hyvien ja uusien renkaiden saatavuutta toki helpottaa myös nettikaupat, joita on ilmestynyt myös rengasalalle valtavasti. Nettikaupat laajentavat rengasvalikoimaa ja saattavat kaikki merkit kaikkien suomalaisten saataville. Katso netissä toimivien rengasliikkeiden valikoima täältä.

Talvirenkaita ei vielä tarvita, sillä talvirengaskausi alkaa pohjoisemmassa Suomessa lokakuussa ja etelässä vasta marraskuussa. Sen sijaan on hyvä tarkistaa kesärenkaiden kunto ennen syksyn sateita. Talvirenkaiden vaihdon kanssa ei senkään vuoksi kannata kiirehtiä, että huonoillakin kesärenkailla pito on vesisateella parempi kuin hyvillä talvirenkailla.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun