Renkaiden vaihto edessä? Katso missä voit mokata pahasti!

Renkaiden vaihto edessä? Katso missä voit mokata pahasti!

15.03.2016

Kesärenkaat on saanut lain mukaan asentaa auton alle jo maaliskuun alusta saakka, mutta vaihtamisessa ei kannata kiirehtiä vaan katsoa säätiedotuksia ja käyttää maalaisjärkeä. Maalaisjärjen käyttö on suositeltua myös renkaiden vaihto-operaatiossa, mikäli teet sen itse. Katso missä kaikessa voit mokata!

Renkaiden vaihtaminen ei ole mitään tähtitiedettä, mutta nykyään yhä harvempi tekee sen itse. Jos on taidoistaan varma ja välineet ja tilat kunnossa, renkaanvaihdolle ei ole mitään estettä. Mikäli näin ei ole, helpointa, nopeinta ja joskus edullisintakin on antaa ammattilaisen hoitaa homma! Renkaiden vaihdossa voi nimittäin sattua erittäin rahanarvoisia mokia, mikäli ei taida hommaa eikä noudata ohjeita.

Katso millaisia mokia:

1. Reikä auton pohjassa

Käytät tunkkina auton varusteena olevaa pientä varatunkkia, joka on tarkoitettu vararenkaan vaihtoon hätätilanteessa. Sijoitat sen väärin, joten se painuu helmapellin läpi puhkaisten siihen reiän. Pahemmassa tapauksessa olet sijoittanut tunkin öljysäiliön alle, jolloin tunkki puhkaisee sen ja öljyt valuvat pihalle. Mikäli vielä yrität lähteä ajamaan huoltamolle ilman öljyjä, auton moottori leikkaa kiinni ja edessä on tuhansien eurojen remontti ja uusi moottori...

Jos haluat tehdä itse, tee näin: Vuokraa tai osta kunnollinen, iso, renkaiden vaihtoon tarkoitettu tunkki. Katso auton manuaalista tunkin sijoituspaikat ja sijoita tunkki tarkasti merkittyyn paikkaan. Näin vahinkoa ei pääse syntymään.

2. Auto tipahtaa tunkin päältä

Vaihdat renkaita pihalla, pehmeällä sora-alustalla. Olet lainannut korkean, ammattilaiskäyttöön tarkoitetun haitaritunkin, jolla nostat auton ylös ja löysäät pultit. Pehmeä sora kuitenkin pettää alta, tunkki kaatuu ja auto romahtaa maahan tunkin päälle. Rengas ja pultit irtoavat, akseli vääntyy ja alapohja vaurioituu. Pahimmassa tapauksessa jäät vielä itse alle.

Jätä siis ammattilaistunkin käyttä ammattilaiselle, käytä hyvää ja jämäkkää tavallista tunkkia ja sijoita se niin, että pohja kestää.

3. Renkaat kuluvat mistä sattuu

Et ole merkinnyt edellisenä syksynä renkaiden sijaintia auton alla ja asennat nyt renkaat mihin sattuu. Renkaat kuluvat epätasaisesti ja joudut siksi ostamaan uudet renkaat ennen aikojaan. Siihen meni säästöt, jotka tuli siitä, kun vaihdoit itse renkaasi.

Muista aina merkitä renkaiden sijoitus auton alla, jotta voit seuraavana vuonna laittaa takana olleet renkaat eteen ja päin vastoin. Puolta sen sijaan ei vaihdeta, sillä renkaan pyörimissuunta pitää aina olla sama.

4. Rengas irtoaa

Kiristät renkaan pultit nopeasti järjestyksessä kerralla loppuun asti, aina vierekkäisen pultin toisen perään. Parin viikon kuluttua ajat yllättäin ojaan, kun rengas irtoaa. Pari pulttia on irronnut jo aiemmin, mutta sitä et ole huomannut. Loppujen irtoaminen saattaakin sitten olla hengenvaarallista.

Oikeasti pultit kiristetään aina vastakkaiset peräkkäin, ei vierekkäiset. Pultit kiristetään vähän kerrallaan, jolloin ne kiristyvät paikoilleen tasaisesti. Voit vielä jälkikiristää parin päivän kuluttua vaihdosta. Alumiinivanteet on pakko kiristää uudestaan 100 kilometrin jälkeen. Rengasliikkeissä renkaat kiristetään oikeaan kireyteen momenttiavaimella, jonka voit toki ostaa tai vuokrata momenttiavaimen myös kotikäyttöön.

5. Unohdit tarkistaa ilmanpaineet

Renkaanvaihdon jälkeen auto alkaa heittelehtiä vaarallisesti moottoritiellä. Unohdit tarkistaa ilmanpaineet kesärenkaista, jotka ovat maanneet talven varastossa. Niissä ei hyvin todennäköisesti ole sellaiset paineet kuin pitäisi.

Katso auton manuaalista tai bensaluukusta oikeat paineet ja tarkista ja täytä renkaat huoltoasemalla. Tarkista myös vararenkaan ilmanpaine.

6. Joudut vesiliirtoon ja renkaat eivät pidä

Vaihdoit autosi alle viimekesäiset renkaat tarkistamatta paljonko niissä on urasyvyyttä jäljellä. Vesisateessa joudut vesiliirtoon ja heittelehdit tieltä ulos.

Urasyvyyttä pitäisi olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm, mutta nämä ovat jo vaarallisen sileät. Renkaat kannattaa vaihtaa kun jäljellä on 4 mm urasyvyyttä tai jos renkaat ovat yli 6 vuotta vanhat. Renkaan valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan sivusta.

7. Et huomaa vikoja auton ohjauksessa

Rengasliikkeessä huoltomiehet huomaavat viat autosi ohjauksessa, esimerkiksi väärät ohjauskulmat ja huonot iskunvaimentimet. Kotihuollossa nämä jäävät helposti huomaamatta ja kun äkkitilanne tulee, auto ei toimikaan oikealla tavalla.

Mikäli huomaat auton puoltavan häiritsevästi tai muuten vain ajossa tuntuu olevan joku asia hullusti, tarkista ensin ilmanpaineet ja renkaiden kunto. Mikäli näissä ei ole vikaa, kannattaa autoa käyttää huollossa, jotta ammattilaiset voivat tarkistaa ettei mikään ole vialla.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun