Autonrenkaita täytetään typellä - toimii pakkasessa paremmin kuin ilma

Autonrenkaita täytetään typellä - toimii pakkasessa paremmin kuin ilma

05.02.2016

Raskaasta liikenteestä tutut typpitäytteiset autonrenkaat ovat tulleet tutuksi joillekin yksityisautoilijoille. Kokemukset typpitäytteisistä renkaista ovat toistaiseksi erittäin positiivisia, mutta kokemusta niistä on vielä vähän.

Rekka-autoissa ja muussa raskaassa liikenteessä typpeä on käytetty renkaiden täyteaineena jo vuosia. Raskaasta liikenteestä saadun kokemuksen mukaan typpi on huoltovapaampi kuin tavallinen paineilma, kertoo Yle Uutiset.

Paineilma on suhteessa kosteampaa kuin typpi, joten ilmassa oleva kosteus reagoi lämpötilan muutoksiin. Pakkasessa ilman paina laskee ja kuumassa taas nousee tai muutosta ei tapahdu. Ilmaa saa lisätä säännöllisesti talvella ja tarkistuksia tehdä vähän väliä, mikäli aikoo ajaa jatkuvasti optimaalisilla ilmanpaineilla.

Typen etuna on sen kuivuus: kun se pumpataan renkaaseen, siinä ei juurikaan ole kosteutta. Tämä tasoittaa olennaisesti muutoksia siinä. Typen positiiviset kokemukset liittyvätkin tähän: ilmanpaineet pysyvät pakkasillakin tasaisina. Tällöin typpirenkaat ovat huoltovapaammat. Toki myös typellä täytettyjä renkaita täytyy tarkastaa säännöllisesti, erityisesti ennen pitkiä reissuja ja kovien pakkasten aikana. Typpirenkaaseen voi lisätä painetta ihan tavallisella paineilmalla.

Typellä täytetyt renkaat tunnistaa kirkkaanvihreästä venttiilintapista. Nykyään rengashuollossa saatetaan renkaat täyttää typellä automaattisesti, kysymättä. Tämä ei sinänsä haittaa mitään, sillä typpi ei muuta mitään auton käytössä. Autoilija tunnistaa typpirenkaat vihreitä tapeista, mikäli rengashuollosta ei muisteta kertoa täyteaineesta.

Typestä on hyviä kokemuksia myös pyöränrenkaissa. Myös niissä paineet pysyvät tasaisempina kuin pelkällä paineilmalla, eikä esimerkiksi talven jälkeen tarvitse välttämättä lisätä painetta renkaisiin.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun