Huolehdi renkaiden ilmanpaineista pakkasella

Huolehdi renkaiden ilmanpaineista pakkasella

22.01.2016

Pakkasella autonrenkaiden paineet saattaa muuttua jopa ajomatkalla pakkasen kiristyessä. Liian alhaiset rengaspaineet taas vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin ja ohjattavuuteen sekä polttoaineen kulutukseen. Pahimmillaan liian matalilla paineilla olevat renkaat tuntuvat lähes kanttisilta.

Pakkasella renkaassa olevan ilman paine laskee. Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morrin mukaan paine-ero kesälämpötiloihin voi olla talvella jopa puoli baria vähemmän. Tämä määrä vaikuttaa jo selvästi ajo-ominaisuuksiin renkaissa.

Morri suositteleekin tarkistamaan renkaiden paineet talvella pariinkin otteeseen: jos lämpötila muuttuu nopeasti ja kiristyy yhtäkkiä vaikka 20 astessa, paineet renkaissa muuttuvat varmasti.

- Kylmät pakkaset kannattaa ennakoida ja ilmanpaineita lisätä ennen sitä, tällöin pakkaset eivät vaikuta ajoon. Tämä kannattaa tehdä varsinkin, jos on lähdössä pidempään reissuun.

Joskus renkaat tuntuvat kovassa pakkasessa jopa neliskanttisilta, kun auton starttaa aamulla kylmästä ja lähtee ajelemaan. Morrin mukaan renkaat eivät tällöin pelkästään tunnu neliskanttisilta vaan ne ovat neliskanttiset aluksi! Tämäkin ilmiö liittyy liian mataliin rengaspaineisiin.

- Kun liian matalilla rengaspaineilla varustetun auton jättää ulos kylmään pakkaseen yöksi, rengas painuu kanttiseksi. Yön aikana rengas jämähtää tähän olotilaansa ja muuttuu taas pyöreäksi vasta sitte, kun se on lämmennyt, eli sillä on ajettu jonkin aikaa. Tämäkin ilmiö voidaan estää pitämällä renkaissa paineita korkeammalla kuin kesällä, Morri selvittää.

0,5 barin paineen nosto pakkasella yleensä riittää. Lämpimässä hallissa renkaalle hyvä on noin 2,2 baria, mutta kun renkaalla alaa ulos pakkaseen, muuttaa kylmä renkaassa olevaa painetta 0,3-0,4 baria matalammaksi.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun