Testi: Vanhalla talvirenkaalla ei pitoa millään kelillä

Testi: Vanhalla talvirenkaalla ei pitoa millään kelillä

06.10.2015

Kuinka turvalliset vanhat vuosia ajetut talvirenkaat ovat? Ei oikeastaan lainkaan turvalliset kertoo uusi testi, jonka tulokset eivät ole lainkaan yllättäviä.

Moottori-lehden testiryhmä testasi kitkarenkaiden kulumista ja miten kuluminen näkyy renkaan pidossa. Talvitestissä testattiin Michelin X-Ice- sarjan kitkarenkaita, joista testissä oli uusi, kolme vuotta vanha sekä viisi vuotta vanhat renkaat.

Kolme vuotta vanhoissa renkaissa oli 6-7 millimetriä urasyvyyttä, mutta viisi vuotta vanhoissa renkaissa oli keskimäärin 4,8 millimetriä. Vanhimmat renkaat olivat lisäksi kuluneet epätasaisesti väärillä rengaspaineilla ajettaessa.

Testituloksissa selvisi, että kolme vuotta vanhat renkaat, joissa urasyvyyttä on vielä yli 6 millimetriä, pitivät melko hyvin sekä jäällä että lumella. Jarrutusmatkakin oli vain hiukan pidempi kuin uusissa.

Sen sijaan viisisuotiaiden renkaiden jarrutusmatkat pitenivät selvästi, ne olivat kaikissa olosuhteissa vähintään 10 prosenttia pidemmät kuin uusilla renkailla. Suurin ero oli kuitenkin kiihdytyksissä: lumella ja jäällä kiihdytettäessä vanha rengas kiihtyi jopa 30 prosenttia hitaammin! Käytännössä tämä tarkoittaa suoranaista suttaamista ja luistelua risteyksissä kiihdytettäessä.

Nastarenkailla tehdyt testit kertovat samankaltaisia tuloksia. Erään testin mukaan vanhoilla renkailla jarrutusmatka oli 70 metriä pidempi kuin uusilla.

Rengasvalmistajien mukaan suurin syy vanhojen renkaiden liukkauteen on se, että renkaan pehmeä päällykumi kuluu pois ja kerrosten alla oleva kovempi kumi tulee esiin. Kovalla kumilla ei ole samanlaista pitoa kuin pehmeällä. Lisäksi kitkarenkaassa olevat terävät kulmat kuluvat pyöreiksi, jolloin renkaat eivät enää toimi samalla tavalla. Kitkarengas toimii nimeomaan näiden terävien kulmien aiheuttamalla kitkalla. Vanhan nastarenkaan ongelma taas ovat nastojen kuluminen pyöreiksi ja niiden irtoaminen.

Katso testi täältä.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun