Uudet dieselautot tupruttavat päästöjä luultua enemmän

Uudet dieselautot tupruttavat päästöjä luultua enemmän

20.09.2015

Uudet päästömittaukset paljastivat yllättävän ja karun tosiasian: uudet dieselautot tupruttavat saasteita reilusti yli raja-arvojen.

Uudet dieselautot ovat paljon pahempia saastuttajia kuin on osattu ajatellakaan. Uudet käyttöönotetut mittaustavat paljastavat, että lähes kaikki merkit päästivät hiilidioksidia vaarallisempaa typpioksidia reilusti yli sallittujen raja-arvojen!

Liikenteen ympäristötutkimukseen keskittyvä International Council on Clean Transportation, ICCT, tutki 32 uusimman Euro 6 -normin täyttävää dieselautoa kymmeneltä valmistajalta. Arvostetun laitoksen kanssa teki yhteistyötä saksalainen autojärjestö ADAC. 

Tähän mennessä dieseleiden päästöt mitataan NEFZ-ajosykleillä ja - menetelmillä. Mittaustapaa on moitittu siitä, että autotehtaat pystyvät keplottelemaan testeissä helposti alhaisiin päästölukuihin.

Nyt vanhaa mittaustapaa ollaan korvaamassa WLTP-testillä (World-Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), jossa noudatetaan tarkemmin oikeita ajo-olosuhteita ja ajotapoja. ICCT käytti tätä mittausta testeissään.

Uusissa testeissä maksiminopeus nostettiin esimerkiksi 120 km/h:sta 130 km/h:een ja ajonopeuksia muuteltiin siten, kuinka ne luonnollisesti vaihtelevat kaupunki- ja taajama-ajossa.

Uuden mittaustavan erot vanhoihin mittaustuloksiin olivat suorastaan järkyttävät: ainoastaan yksi merkki alitti sallitun ylärajan typen oksideille eli 80 milligramma kilomterille! Tämä merkki oli BWM.

Sen sijaan rajan ylittivät erittäin pahassti Volvot, sekä Renaultit, Hyundait, Audit ja Opelit. Mercedekset ylittivät rajan niukasti.

Autotalojen pitäisi pysyä päästötavoitteissaan jo ensi vuonna, mutta ne ovat hakeneet liukuma-aikaa vuoteen 2020 asti.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun