Huonoilla renkailla vesiliirto voi uhata jo 60 km/h vauhdissa

Huonoilla renkailla vesiliirto voi uhata jo 60 km/h vauhdissa

10.09.2015

Uuden tutkimuksen mukaan yllättävän moni suomalainen ei tiedosta vesiliirron vaaraa. Vesiliirto ja huonot renkaat ovatkin syytä joka seitsemännessä kuolonkolarissa.

Syksyn sateiden myötä vesiliirtovaara on Suomen teillä edelleen olemassa, vaikka iltaisin saakin jo alkaa varoa pakkasten tuomia mustia jäitä.

Suomalaiset tunnistavat vesiliirtovaaran yllättävän huonosti. Nokian Renkaiden teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes vastaajista ei ole tietoinen vesiliirron vaarasta kaatosateella. Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan, missä vauhdissa auto voi joutua vesiliirtoon sateen liukastamassa kaarteen maantiellä, jossa vettä oli noin 5 millimetriä. Renkaan urasyvyyden sanottiin olevan 1,6 mm eli kesärenkaat olivat lähes "sakkorenkaat", sillä niissä oli lain vaatima minimi urasyvyys. Vastaajista 32 prosenttia arvioi vauhdiksi 75 km/h vaikka tosiasiassa riski kasvaa olennaisesti jo 70 km/h vauhdissa.

Hyvät renkaat ovatkin turvallisen ajon kannalta olennaiset myös kesällä. Rengasvalmistajat suosittelevat vaihtamaan renkaat jo silloin, kun uravysyyttä on jäljellä enää 4 millimetriä. Uusissa renkaissa urasyvyys on noin 6 millimetriä. Uusilla renkailla veden piiskaamalla tiellä voi ehkä ajaa 80 km/h vauhdilla, mutta huonommilla renkailla kyseinen vauhti on Nokian Renkaiden tutkimuksen mukaan jo hyvin vaarallinen.

Paras ase vesiliirtoa vastaan onkin vauhdin hiljentäminen. Kaatosateessa turvallisinta on ajaa 60 km/h olivat renkaat kuinka hyvät tahansa. Jos vesiliirtoon kuitenkin joutuu, jalka nostetaan heti kaasulta ja vauhdin annetaan hitaasti tipahtaa. Autokoulusta jokainen muistaa, että vesiliirrossa auto menettää ohjattavuutensa eikä rattiakaan saa siksi kääntää ennen kuin pito tiehen taas löytyy.

 


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun