Uudet renkaat lyhentäneet jarrutusmatkaa 20 metriä

Uudet renkaat lyhentäneet jarrutusmatkaa 20 metriä

16.07.2015

Uusi tekniikka autonrenkaissa on lyhentänyt jarrutusmatkaa jopa 20 metriä 2000-lukuun verrattuna. Renkaat ovatkin tutkimusten mukaan suurin auton ajo-ominaisuuksiin vaikuttava tekijä.

Renkaiden tekniikassa ja niiden tutkimuksessa on tapahtunut valtava kehitys viimeisen 15-20 vuoden aikana. Kumiseosta ja renkaan ominaisuuksia on saatu kehitettyä niin paljon, että Suomenkin vaihtelevissa kesäolosuhteissa auton jarrutusmatka on nykyisillä uusilla renkailla jopa 20 metriä lyhyempi kuin 20 vuoden takaisilla laaturenkailla.

Tämä selviää Continentalin tutkimuksista. Continentalin testeissä selvisi myös, että renkaat ovat tärkein yksittäinen tekijä auton turvallisissa ajo-ominaisuuksissa. Auton omilla ajohallintajärjestelmillä ei ollut yhtä suurta merkitystä.

Testi tehtiin niin, että vanhaan autoon, jossa ei ollut ajohallintajärjestelmää, laitettiin upouudet laaturenkaat ja testattiin ajo-ominaisuuksia. Ominaisuudet kohenivat erittäin merkittävästi. Sitten testattiin uutta autoa, joka oli varustettu kaikilla mahdollisilla hallintajärjestelmillä, ja laitettiin sen alle vanhat kuluneet renkaat. Auton oma hallintajärjestelmät paransivat ajo-ominasuuksia vain tiettyyn rajaan asti, mutta ne eivät peitonneet huonojen renkaiden tuomia haittoja ohjattavuuteen.

Hyvät renkaat ovat siis äärimmäisen tärkeä asia myös kesällä, jolloin Suomen sää saattaa vaihtua hetkessä ihan toiseksi. Riittävä urasyvyys on ensiarvoisen tärkeää renkaissa, eli renkaita ei saa ajaa aivan sileiksi. Onnettomuustilastoistakin selviää, että suurimmassa osassa kesällä tapahtuneita auto-onnettomuuksia osasyynä ovat olleet huonot ja kuluneet renkaat.

Kuluneilla renkailla auton jarrutusmatka on jopa 5 autonmittaa enemmän kuin kunnollisilla renkailla, eli 25 metriä pidempi!


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun