Juhannusreissu edessä? Muista tarkistaa autosi renkaat

Juhannusreissu edessä? Muista tarkistaa autosi renkaat

18.06.2015

Suomen juhannus näyttää taas koittavan hyvin sateisissa merkeissä. Tämä tarkoittaa sitä, että tien päällä ei kannata kulkea ihan millä tahansa renkailla ja renkaiden kunto ainakin pitää tarkistaa kunnolla ennen matkaa.

Mikäli olet keväällä pihistellyt autosi kesärenkaiden hankinnassa, voi olla, että joudut todella ajelemaan juhannuksenviettopaikkaasi kieli keskellä suuta. On nimittäin luvattu hyvänlaisia sateita koko maahan, jokaiselle päivälle.

Nokian renkaiden teknisen asiantuntijan, Matti Morrin, mukaan edullisempien renkaiden jarrutusmatka on sadekelillä jopa 8 metriä pidempi kuin laadukkaiden, ostotilanteessa hieman hintavampien premium-renkaiden. 

- 8 metriä on 2 autonmittaa, eli todella paljon liikenteessä. Huonommilla renkailla ajaessa on siis syytä pitää turvaväleistä todella tarkasti kiinni! Morri muistuttaa.

Jos renkaat ovat vielä kuluneetkin, eli urasyvyyttä on alle 6 millimetriä, jarrutusmatka pitenee sadesäällä vielä pidemmäksi. Vauhti kannattaa pitää kohtuullisena ja välimatka seuraavaan autoon vähintään suositeltavana.

Laadukkaammat renkaat on valmistettu korkealaatuisesta kumista, joka pitää ajo-ominaisuutensa vaihtelevissakin olosuhteissa, eli kitka pysyy myös vesikelillä. Renkaiden oikea paine on myös erittäin tärkeä ajo-ominaisuuksien kannalta.

Katso vinkit renkaiden tarkistukseen ennen reissua:

1. Tarkista urasyvyys. Jos sitä on alle 6 millimetriä, voi olla syytä harkita uusien renkaiden hankkimista pikaisesti. 4 millimetrin urasyvyyksillä ainakaan ei enää kannata lähteä vetisille teille liukastelemaan.

2. Laita oikeat rengaspaineet. Juhannuksen viettoon pakattu auto on yleensä melko täynnä ja painava, joten on varmasti hyvä käydä ennen matkallelähtöä täyttämässä renkaat täyteen painoonsa. Jos normaalisti laitat renkaisiin 2,5 baria, täyteenpakatussa autossa on hyvä olla 3-3,2 baria ilmaa.

3. Tarkasta, ovatko renkaat tasaisesti kuluneet. Renkaiden paikkoja vaihtamalla saat lisäaikaa kuluneillekin renkaille ja paikanvaihdon ehtii hyvin tehdä vielä ennen matkaa.

4. Tarkista myös vararenkaan kunto. Vararenkaassa kannattaa olla sama ilmanpaine kuin alla olevissa renkaissa. Huolehdi, että matkatunkki on mukana!

 


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun