Kesärenkaiden vaihtoruuhka alkoi - ole tarkkana tämän asian kanssa

Kesärenkaiden vaihtoruuhka alkoi - ole tarkkana tämän asian kanssa

15.03.2015

Pääkaupunkiseudun liikkeissä renkaanvaihtoruuhka alkoi jo. Itse renkaat vaihtavia Tukes varoittaa vakavasti käyttämästä hätätarvetunkkia.

Aikainen kevät on sulattanut ja kuivattanut pääkaupunkiseudun ennätysajassa. Se näkyy myös renkaanvaihtoliikkeissä, joissa ruuhkat ovat jo alkaneet. Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi Helsingin Rengashotellin asiakkaista jo 7 prosenttia on vaihdattanut kesärenkaat alle. Todellista ruuhkahuippua odotellaan kuitenkin vasta pääsiäisviikolle, eli parin viikon päähän. 

Mitään estettä kesärenkaiden vaihtoon ei ole, sillä laillisesti ne on saanut olla auton alla jo maaliskuun alusta. Liikennevirastosta kuitenkin varoitellaan vaihtamasta, mikäli ajoa on muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Muualla maassa on vielä hyvin talviset ajokelit.

Tukes puolestaan varoittaa itse renkaansa vaihtavia käyttämästä auton mukana tulevaa tunkkia, joka on tarkoitettu hätätilanteita varten. Tukesille on tullut jo monta ilmoitusta vaaranpaikoista, joita huono tunkki on aiheuttanut.

Pahimmillaan auto voi huonon tunkin vuoksi romahtaa päälle ja aiheuttaa kuoleman. Tukesin ylitarkastaja Janne Niemelän  mukaan useissa markkinoilla olevissa tunkeissa on ollut puutteita.

- Tunkkiin kannattaa satsata, älä osta halpaa. Tarkistuksissa on huomattu, että markkinoille on päässyt useita tunkkeja, jotka eivät jaksa nostaa ilmoitettua painoa ja jopa räsähtävät alas jo tunkattaessa autoa.

Lue Tukesin muistilista turvallista renkaan vaihtoa varten:

1. Lue auton käyttöohjeet renkaiden vaihdosta ja noudata niitä.

2. Varmista ilmanpaineet ennen renkaiden vaihdon aloittamista.

3. Käytä kausittaiseen renkaiden vaihtoon vain siihen soveltuvaa tunkkia, älä käytä hätätilannetunkkia.

4. Valitse turvallinen renkaiden vaihtopaikka, jossa on tasainen ja kantava alusta.

5. Kytke seisontajarru ja vaihde päälle sekä sammuta auto.

6. Älä nosta autoa pelkän tunkin varassa, vaan varmista auton ylhäällä pysyminen esimerkiksi pukilla tai irtonaisella pyörällä.

7. Kiristä renkaiden mutterit tai pultit auton käyttöohjeen mukaisesti.

8. Tee lyhyt koeajo varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa.

9. Muista kiristää mutterit tai pultit uudestaan muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun