Talviajo hallintaan! Katso vinkit, miten saat renkaat pysymään tien pinnassa

Talvella Suomen lumisissa ja vaihtelevissa oloissa ajaminen ei ole niin helppoa ja yksinkertaista. Vaaratilanteiden riskit ovat moninkertaiset kesäkeliin verrattuna.

Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi kertoo Kymen Sanomien jutussa vinkit, miten talvella saa pidettyä auton hallinnassa.

1. Nopeus. Autokoulunopettajat eivät turhaan jankuta nopeudesta, varsinkaan talvikelillä. Se on tärkein yksittäinen asia, jolla voi vaikuttaa turvalliseen automatkaan. Vähentämällä nopeutta neljänneksellä, saat jarrutusmatkaa lisää puolella. Näin pelivara liikenteessä lisääntyy olennaisesti!

2. Ovatko auton renkaat kunnossa? Talvikelit jatkuvat vielä ainakin kaksi kuukautta. On siis edelleen tärkeää, että alla on kunnolliset renkaat. Jos laitoit autoosi syksyllä vanhat renkaat, tarkista niiden kunto vielä. Tähän aikaan on sitä paitsi edullista hankkia talvirenkaat.

Jokilammen mukaan kitkarenkailla ajaminen vaatii enemmän kokemusta kuin nastarenkailla. Jos arvostat enemmän turvallisuutta kuin hiljaista kyytiä, valitse nastarenkaat.

3. Varusta auto talvivarusteilla. Autosta on tärkeää nähdä kunnolla ulos myös talvella. Hommaa siis autoon kunnollinen jääskrapa ja harja sekä hanskat, jotta saat auton aina puhtaaksi lumesta. Talvella autossa on hyvä olla myös lämmin viltti onnettomuuksien tai auton rikkoontumisen varalle.

4. Ole tarkkaavainen. Talviaikana ennakointi on äärimmäisen tärkeää. Siirrä katseesi mahdollisimman kauas ajosuuntaan ja tarkastele jatkuvasti ajoympäristöä riskitilanteiden varalta. Jos olo on epävarma, löysää kaasua niin saat lisää reagointiaikaa.

5. Riittävä turvaväli. Suomalaisten suosima sekunnin turvaväli ei riitä talvella mihinkään. Turvallinen väli edellä ajavaan on noin 4 sekuntia eli vähintään 80 metriä. Turvaväli tulee suhteuttaa nopeuteen. Karkeasti turvallisen turvavälin voi katsoa nopeusmittarista: 100 km/h vauhdissa väli on 100 metriä. Liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja olennaisesti!Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun