Renkaiden urasyvyys

Renkaiden urasyvyysSuomen laki määrää renkaiden minimiurasyvyydet, jotka ovat henkilö- ja pakettiautoille samat. Kesärenkailla minimi on 1,6 mm. Talvirenkailla vastaava on 3,0 mm, mutta ainoastaan talvirengaspakon aikana. Mikäli lakia ei noudata, voi seurauksena olla sakko. Talvirengaspakko on 1.12.–28.2, muulloin talvirenkaiden minimiurasyvyys on sama kuin kesärenkailla. Renkailla, joissa on pintaa minimiurasyvyyden verran, ei kuitenkaan suositella ajettavan. Esimerkiksi kesärenkaissa vesikelin ominaisuudet heikkenevät jo paljon aiemmin. Rengasalan asiantuntijat pitävät suosituksena noin 4,0 mm:n pintaa kesärenkaissa. Talvirenkaat ovat haastavammat, koska Suomen olosuhteissa kelit ovat moninaiset. Renkaiden tulee selviytyä lumella, jäällä, loskassa ja monissa muissa olosuhteissa. Talvirenkaiden minimiurasyvyydeksi suositellaan 5 mm.

Kesä- ja talvirenkaiden urasyvyyksissä eroja

Uudet kesärenkaat ovat urasyvyydeltään 8 mm, rengasalan minimisuositus 4 mm ja lain määräämä minimi 1,6 mm. Rengasalan suositukset perustuvat niihin tosiasioihin, että moottoritienopeuksissa rengas, jossa on 4 mm kulutuspintaa, on todellisuudessa melkein loppuun ajettu eikä vesikelin ominaisuuksia käytännössä katsoen enää ole. Netistä osoitteesta turvallisetrenkaat.fi löydetään havainnollistava kuva, jossa näytetään esimerkein, kuinka renkaiden ominaisuudet vähenevät urasyvyyden ollessa pienempi ja vauhdin nopeampi. Edes uudella kesärenkaalla ei ole kuin 47 % kosketuspinta tiehen moottoritienopeuksilla, jolloin 1,6 mm pinnalla kosketusta on vain 6 %.

Talvirenkaat ovat mutkikkaampia, koska keliolosuhteet vaihtelevat. Lain mukaan talvirengaspakon aikana, eli 1.12.–28.2., pintaa tulisi olla vähintään 3,0 mm, kun taas rengasalan ammattilaiset suosittelevat mitaksi 5,0 mm. Talvirenkaissa tärkeintä on hyvä ajettavuus kelillä kuin kelillä. Renkaan tulisi toimia myös kaikissa lämpötiloissa. Nastattomilla talvirenkaillahan saadaan ajaa myös kesällä. Hyvä talvirengas tunnistetaan pintakuviosta, jonka avulla pystytään ajamaan esimerkiksi lumessa ja sohjossa. Kuluneissa renkaissa pintakuviota ei juuri enää ole ja sen vuoksi renkaista tulee vaaralliset. Useat kolarit johtuvat pintakuvion häviämisestä, mikä johtaa auton huonoon käsiteltävyyteen haastavissa olosuhteissa. Silloin on suurempi riski, että auto lähtee liirtoon. Myös nastojen väheneminen tai jopa puuttuminen kokonaan heikentää renkaan toimintakykyä. Nastattomat renkaat eivät pidä jäällä. Rengasala haluaakin muistuttaa, että vaikka lain mukaan saa ajaa renkailla, joissa on 1,6 mm pintaa, ne ovat tositilanteessa vaaralliset – tästä on harmillisen monella kokemuksia.

Renkaiden suorituskyky heikkenee urasyvyyden vähetessä

Renkaiden urasyvyys on sekä turvallisuuteen että ajomukavuuteen liittyvä seikka. Moni ajaa renkaat niin sanotusti loppuun, koska Suomessa renkaiden hintataso on kallis. Renkaat eivät kuitenkaan ole oikea paikka säästää. Renkaiden loppuun ajamisella saatetaan aiheuttaa henkilövahinkoja, jotka olisivat vältettävissä vaihtamalla renkaisiin, joissa urasyvyyttä on riittävästi. Minimiurasyvyyksillä ajamisen sijasta voitaisiin kiinnittää huomiota siihen, kuinka renkaat saadaan kestämään kauemmin. Helpoimpia keinoja ovat ajotapa, rengaspaineet, pyöränsuuntaukset ja keliolosuhteet. Renkaiden liiallista kulumista voidaan siis itse ehkäistä monella tapaa. Kuljettajat, jotka kiihdyttelevät, jarruttelevat ja niin sanotusti kanttailevat, kuluttavat renkaita enemmän kuin rauhallisen ajotavan omaavat. Holtiton ajotyyli vaikuttaa myös bensankulutukseen, joten sitä tarkastelemalla voi säästää useammalla tavalla. Rengaspaineet vaikuttavat renkaan kulumiseen, joten ne suositellaan tarkastettaviksi kerran kuukaudessa. Pyöränsuuntauksen ollessa kohdallaan renkaat kuluvat tasaisesti ja kestävät pidempään. Aina, kun kuljettaja huomaa epätasaista kulumista, olisi hyvä käydä korjaamolla, jossa pyöränsuuntaukset laitetaan kohdilleen. Näillä pienillä seikoilla renkaat pysyvät hyvänä pidempään. Renkaiden urasyvyyden kulumista täysin lain mukaiseen minimiin ei kannata odotella, vaan uudet pyörät kannattaa laittaa alle jo aiemmin. Näin säästetään loppujen lopuksi renkaiden loppuun ajamista enemmän.

Renkaiden urasyvyyteen liittyvää tietoa tiivistetystiKommentit

pentti2
Ette voi kertoa mistäkohtaa rengasta ura pitää mitata. Uudessa renkaassakaan ei ura syvyys ole 2mm jokapaikassa

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun