Renkaan paikkaus omatoimisesti

Renkaiden paikkaus omatoimisesti​Renkaan tyhjeneminen kesken matkan, tai auton seisottua pidemmän aikaa käyttämättömänä, on onneksi melko harvinaista. Mikäli näin kuitenkin käy, on ongelma viheliäinen jos ei satu olemaan vararengasta helposti saatavilla. Usein nykyautoissa ei vararengasta ole takakontissa mukana. Talvi- tai kesärenkaat saattavat olla rengashotellin tiloissa, joten niistäkään ei silloin vararenkaaksi ole. Vaihtoehdoiksi jää tällöin renkaan irrotus ja vienti rengaskorjaamolle, tai omatoiminen renkaan paikkaaminen.

Ehdottomasti paras ratkaisu renkaan paikkaamisen suhteen on kääntyä ammattilaisten puoleen ja antaa heidän tutkia ja korjata puhjennut rengas. Omatoiminen renkaan paikkaus on myös mahdollista jopa tien päällä, mutta tällöinkin kannattaa korjauksen jälkeen suunnata auton nokka kohti rengasliikettä ja tarkistuttaa paikattu rengas ammattilaisella. Puhjennut rengas on mitä todennäköisimmin vaihdettava uuteen joka tapauksessa.

Työkalut ja paikkaussarja

Renkaan tyhjenemisen yleisin syy on terävän esineen, kuten naulan tai muun kovan esineen työntyminen renkaan läpi. Tällaisen pienikokoisen rengasrikon korjaaminen on mahdollista, mikäli käytössä on tarvittavat työkalut ja osaa niitä käyttää. Suuremman viillon tai repeämän korjausta ei kannata edes harkita. Renkaaseen kohdistuva paine on suuri, jolloin hiemankin isomman reiän paikkaus tulee pettämään paineen kasvaessa.

Paikkaussarja on tietysti välttämätön renkaan korjauksen kannalta. Usein sellainen saattaa löytyä jostain takakontin reunojen piilosäilytystilasta tai maton alta. Samasta paikasta tulisi löytyä myös tarvittavat työkalut eli jakoavain, pulttiavain, tunkki ja seisontapukki sekä pihdit. Renkaan täyttämistä varten tarvitaan myös sopiva pumppu, mieluiten sähköinen kompressoripumppu.

Puhjennen renkaan korjausohje

Tyhjentynyt rengas tulee ensin irrottaa autosta normaaliin tapaan. Pultteja löysätään hieman pulttiavaimella ja tämän jälkeen autoa nostetaan tunkin avulla niin, että rengas on irti maasta. Käsijarru on syytä olla päällä eikä toimenpidettä saa tehdä kaltevalla alustalla. Noston jälkeen asetetaan seisontapukki auton alle ja irrotetaan rengas kokonaan.

Tyhjentynyttä rengasta pääsee nyt tukimaan kunnolla. Vuotokohdan löytää helposti, mikäli vuodon aiheuttanut esine on vielä kiinni renkaassa. Muussa tapauksessa täytyy pyöritellä ja painella rengasta sekä samalla kuunnella ja katsella tarkalla silmällä mahdollista suhisevaa vuotokohtaa. Paikattavan kohdan voi löytää myös roiskimalla renkaan päälle saippuavettä, jolloin voi nähdä kuplien muodostuvan vuotokohtaan.

Reiän löytymisen jälkeen tehdään paikkaus paikkasarjan ohjeiden mukaisesti. Yleensä paikka työnnetään reiästä sisään, joten pientä reikää voi joutua hieman suurentamaankin ennen paikkausta. Lopuksi käytetään paikkausliimaa reiän tukkimiseksi ja varmistamaan rengaspaikan pysyminen paikallaan. Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun