Rengastestit

Tekniikan maailma rengastestitRengastestejä tehdään erilaisia ympäri maailmaa. Useimmat Suomessa julkaistavat rengastestit ovat Tekniikan Maailman, Tuulilasin, Auto Bildin tai Auto Motor & Sportin käsialaa. Lisäksi Autoliitto on mukana monissa testeissä ja jakaa tietoa testeistä monissa julkaisuissaan ja nettisivuilla osoitteessa www.autoliitto.fi tai liiton lehtijulkaisun sivulla www.moottori.fi. Toki muitakin testejä julkaistaan Suomessa, mutta useimmiten näissä testeissä ei ole aina mukana meidän olosuhteisiimme soveltuvia renkaita. Myös jokainen rengasvalmistaja tekee omia testejään kaikenlaisissa olosuhteissa.

Rengasvertailuihin voi tutustua monissa paikoissa. Moni hankkii itselleen sopivan autolehden joko tilaamalla tai ostamalla sen irtonumerona. Netissä julkaistaan monissa paikoissa erilaisia testejä ja kerrotaan testituloksista. Tällaisia nettiosoitteita ovat  Tyremate.fi sekä tietenkin Tekniikan Maailman sivut osoitteessa tekniikanmaailma.fi, Tuulilasin nettisivut www.tuulilasi.fi, sekä Auto Bildin suomalaiset nettisivut www.autobild.fi. Valitettavasti Auto Motor & Sport-lehdellä ei ole suomalaisia nettisivuja, mutta jos kielitaitoa riittää, voit tutkia sivuja osoitteissa www.auto-motor-und-sport.de tai www.automotorsport.se. Autolehtien kaikkia artikkeleita ei pääse selaamaan, vaan selaamiseen vaaditaan useimmiten voimassaolevaa tilaus ja rekisteröityminen.

Kesärenkaiden rengastestit

Rengastestin kesärengas Tekniikan maailma rengasvertailu Tuulilasi kesärengasvertailu
Michelin Primacy 3 3. sija (TM 3/2014)                  Osta renkaat
Pirelli Cinturato P7 2. sija (TM 3/2014)   Osta renkaat
Nokian Hakka Blue 2. sija (TM 3/2014)   Osta renkaat
Continental ContiPremiumContact 5 Testivoittaja (TM 3/2014)   Osta renkaat
Michelin Pilot Sport 3 Viisi tähteä(TM 5/2012) Testivoittaja (TL 4/2013) Osta renkaat
Goodyear EfficientGrip Performance    Testivoittaja,5-tähteä testivoittaja (TM)  3. sija (Tuulilasi 4/2013) Osta renkaat
Nokian Hakka Blue 5-tähteä testimenestyjä rengasvertailussa (Testimenestyjä, TM 5/2013)        2. sija (Tuulilasi 4/2013) Osta renkaat

Rengasvalmistajien omista testeistä käyvät ilmi uudet tuotteet ja ominaisuudet, mutta näissä testeissä ei aina ole mukana muitten rengasvalmistajien renkaita. Jotkin näistä testituloksista eivät vaikuta kovin luotettavilta, koska niissä mainostetaan vaan omia tuotteita.

Rengastestejä julkaistaan Suomessa pääsääntöisesti kesärengassesongin ja talvirengassesongin alussa. Testeihin otetaan usean eri valmistajan renkaita, ja niiden ominaisuuksia verrataan keskenään erilaisissa olosuhteissa. Kussakin testissä jaetaan renkaille pisteitä niiden ominaisuuksien mukaan. Testien lopussa lasketaan yhteen kaikki pisteet ja verratan testituloksia keskenään.

Maailman ensimmäinen talvirengas ja Nokian Hakkapeliitan esikuva oli Kelirengas, jonka Nokian Renkaiden edeltäjä Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö toi markkinoille vuonna 1934. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta esimmäisen talvirenkaan keksimisestä. Suomalaiset renkaat ovat aina menestyneet hyvin ainakin talviolosuhteissa. Myös kesärenkailla on saavutettu loistavia tuloksia. Nokian renkaiden testimenestystä voi tutkia vaikka osoitteessa www.nokianrenkaat.fi.

Helpon yleiskuvan rengastesteistä voit käydä katsomassa osoitteesta www.tyremate.fi/rengas-testi. Tällä sivulla kerrotaan mm. missä testeissä rengas on ollut mukana ja kuinka se on menestynyt. Mukana on rengastestejä Tekniikan Maailmasta, Auto Bild Suomesta, Tuulilasista ja Auto Motor & Sport -lehdestä. Monet lehdet tekevät yhteistyötä Test Worldin kanssa, joka suorittaa toimeksiannosta testejä. On olemassa myös erilaisia instituutteja, jotka tekevät omat testinsä tai testejä rengasvalmistajan toimeksiannosta. Tyremate pyrkii luomaan yleiskatsauksen tärkeimmistä ja tavanomaisimmista renkaista rengastestisivullaan.

Kesärengastesteissä kiinnitetään huomiota jarrutuksen pitoon, ajopitoon (kierrosaika), pitoon vesiliirrossa ja ajo-ominaisuuksiin märällä alustalla. Tämän lisäksi kiinnitetään huomiota jarrutuksen pitoon ja ajo-ominaisuuksiin kuivalla alustalla sekä melutasoon, ajomukavuuteen ja vierintävastukseen. Testit suoritetaan usein hylätyllä lentokentällä, ja ne saattavat kestää jopa päiväkausia, koska renkaat testataan sekä märällä että kuivalla alustalla – ja sadetta on joskus odotettava tai huuhdeltava ajotie testin suorittamista varten. Testiautoihin asennettavan elektroniikan ansiosta voidaan jarrutushetki mitata, ja oikean tuloksen saamiseksi on tärkeää, että testeissä käytetään samaa autoa. Tulokset voivat vaihdella eri autojen painon, ABS-systeemin ja muiden tällaisten tekijöiden mukaan. Joskus voi olla vaikeaa tehdä johtopäätöksiä parhaasta renkaasta, koska testejä suorittavat erilaiset organisaatiot ja lehdet. Mutta jos tietty kesärengas on voittanut monta rengastestiä tai menestynyt ylipäänsä hyvin, kertoo se paljon renkaan laadusta.

Talvirengastestit suoritetaan kylmissä olosuhteissa, kuten Lapissa. Nastarenkaita testataan jäällä ja kitkarenkaita lumessa. Talvirenkaita testataan jäisellä ja kuivalla alustalla sekä yöllä että auringonpaisteessa. Renkaita testataan myös väistöliikkeissä, ja samoin kokeillaan kuinka renkaat toimivat ääriolosuhteissa. Lapissa on usein liian kylmää testata talvirenkaiden ominaisuuksia märällä alustalla, koska huuhdeltaessa tie viileällä vedellä voi se nopeasti muuttua jääksi. Tästä syystä monia testejä suoritetaan myös Keski-Euroopan alppimaissa, joissa voi ajaa sekä lämpimässä että kylmässä ympäristössä.

Rengastestit lyhyesti

 Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun