Älä unohda uusien pyörien tasapainottamista

Pyörien tasapainottaminen​Auton pyörällä tarkoitetaan renkaan ja vanteen muodostamaa kokonaisuutta. Auton pyörän tasapainoisuudella puolestaan tarkoitetaan sitä, että pyörän painomassa on jakautunut pyörintäakselille tasaisesti. Epätasapainoisuudella on suoria vaikutuksia matkustusmukavuuteen ja turvallisuuteen. Epätasapainoisuus voi myös kuluttaa nopeasti iskunvaimentimia, pyöränlaakereita ja alustan niveliä.

Epätasapaino voi aiheutua joko renkaasta tai vanteesta, tai molemmista. Uusien renkaiden asennuksessa ammattilaiset pyrkivät aina mahdollisimman tasapainoiseen lopputulokseen tekemällä tasapainotuksen ennen pyörien laittamista auton alle. Uusien renkaiden osalta ei pidä tyytyä ajattelemaan, että ne ovat ilman mitään lisätoimenpiteitä heti käytettävissä. Erillinen tasapainotus on aina teetettävä renkaiden vaihdon yhteydessä.

Mitä pyörien tasapainotuksessa tehdään?

Renkaiden tasapainotuksessa käytetään erillistä siihen tarkoitettua konetta, joka mittaa värähtelyjen avulla sivu- ja pystysuuntaisia poikkeamia. Tasapainotuskoneen avulla autohuoltaja saa myös automaattisesti tarvittavat tiedot pyöriin asennettavista painoista, jotka korjaavat epätasapainon. Metalliset painot voidaan joko liimata tai lyödä kiinni vanteisiin.

Tasapainotus tietää lisäkuluja uusien renkaiden hankintahinnan päälle. Mikäli on ostamassa suoraan rengasliikkeestä uusia renkaita, kannattaa muistaa kysellä tasapainotuksen kuulumista hintaa tai tinkiä mahdollisesti hieman edullisempi pakettihinta renkaille ja tasapainotukselle. Tasapainotuksen hinnat vaihtelevat hieman rengaskoon ja vanteen materiaalien sekä vannetyypin mukaisesti. Varsinkin erikoisrenkaiden kohdalla hintavertailu kannattaa, sen avulla voi säästää helposti kymmeniä euroja.

Milloin tarvitaan pyörien tasapainotus?

Tasapainotus on aina syytä teettää kun rengas on otettu irti vanteelta. Ei ole väliä, laitetaanko vanha rengas takaisin vanteelle vai asennetaanko vanteelle täysin uusi rengas. Tasapainotus tarvitaan molemmissa tapauksissa.

Renkaan paikkauksen jälkeen tarvitaan yleensä pyörien tasapainotus, ja lisäksi rengaspaikkauksen yhteydessä rengas joudutaan lähes aina irrottamaan vanteelta, jotta paikkaus varmasti onnistuu laadukkaasti. Sekä paikkaus että irrotus vanteelta synnyttävät molemmat tarpeen tasapainosukselle.

Renkaiden epätasainen kulutus on myös yksi merkki tasapainotustarpeesta, ja lisäksi ajossa irronneet vannepainot voivat muuttaa renkaiden tasapainotusta. Mikäli huomaa renkaiden kuluneen epätasaisesti, on tasapainotuksen ohella syytä tarkistaa myös pyöränkulmat. Nekin saattavat vaatia uutta säätöä.

Yleisin selkeä ilmiö, joka kertoo renkaiden tasapainotustarpeesta, on ohjauksen aikana koettu värinän tunne. Väriään alkaa ilmetä tietyn nopeuden saavuttamisen yhteydessä, mikä vaikuttaa myös matkustusmukavuuteen. Tällöin tasapainotuksen tarve on akuutti, sillä värinä heikentää myös ajoturvallisuutta.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi on tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun