Näin pidennät renkaiden käyttöikää - 5 vinkkiä

Renkaat tulee kansainvälisen suosituksen mukaan vaihtaa vähintään 6 vuoden välein. Usein käy kuitenkin niin, että renkaat kuluvat sileäksi jo kauan ennen tuota, riippuen käytöstä jopa kolmessa vuodessa. Alla vinkit, kuinka pidennät renkaiden käyttöikää jopa vuodella!

Suositusten mukaan renkaat tulee vaihtaa vähintään kuuden vuoden välein, vaikka ne eivät olisi liian kuluneet. Aikaa myöten renkaiden kumi kovettuu ja niiden ominaisuudet heikkenevät. Siksi esimerkiksi talvirenkaat eivät sovellu kovin hyvin kesärenkaiksi, vaikka niistä olisi nypitty nastat pois. Talvirenkaissa käytetään kovempaa kumisekoitetta kuin kesärenkaissa eikä niissä siten ole niin hyviä ominaisuuksia kuin oikeissa kesärenkaissa.

Renkaat tulee vaihtaa aivan viimeistään silloin, kun niissä on jäljellä enää 4 mm urasyvyyttä. Talvirenkaissa uraa saa olla vieläkin enemmän, jotta rengas pitäisi myös sohjossa. Liian sileät renkaat eivät saa sateessa ja sohjossa otetaa tien pinnasta ja ovat siten melkoinen turvallisuusriski.

Autonrenkaiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä ja käyttämällä niitä oikein. Katso vinkit alta!

1. Säilytä oikein

Renkaat säilyvät parhaiten viileässä ja auringolta suojattuna. Esimerkiksi ulkovarasto on hyvä säilytyspaikka renkaille. Renkaat kannattaa suojata rengaspusseilla tai jätesäkeillä. Sen sijaan esimerkiksi pannuhuoneessa saat renkaasi hetkessä pilalle. Liika kuumuus vaurioittaa renkaat kumipintaa ja saat sen aikaa myöten halkeamaan. Myös sähkömoottorien, liuottimien ja kemikaalien läheisyyttä tulee välttää.

Renkaat kannattaa aina pestä ennen säilytystä. Näin myös vanteet pysyvät hyvinä säilytyksen ajan.

2. Vaihda renkaiden paikkoja

Renkaat kuluvat eri tavalla eri kohdissa autoa. Esimerkiksi etuvetoautossa eturenkaat kuluvat paljon nopeammin. Vaihtamalla renkaiden paikkoja joka vuosi saat renkaat kulumaan tasaisesti, mikä vaikuttaa paitso käyttöikään myös ajomukavuuteen, meluun ja turvallisuuteen.

3. Pidä hyvät rengaspaineet

Liian matalilla rengaspaineilla ajaminen kuluttaa renkaita erittäin nopeasti. Lisäksi se kuluttaa polttoainetta, tietä ja vaikuttaa ajomukavuuteen. Muista siis huolehtia ja tarkistaa myös kesken kauden rengaspaineet kaikista renkaista ja pitää ne riittävän korkealla. Ota paineissa huomioon vuodenaika.

4. Huolla renkaita

Pese renkaat aina samalla kun peset autonkin. Poista uraväleistä sinne joutuneet kivet. Vältä pesemästä renkaita painepesurilla ainakaan liian läheltä, sillä liian kova paine saattaa vaurioittaa kumirenkaan pintasolukkoa.

Pese renkaat runsaalla vedellä, harjalla ja miedolla pesuaineella ennen talvi/kesäsäilytykseen laittamista. Uraväleihin joutuneet kivet kannattaa poistaa, jotta ne eivät vauroita säilytyksen aikana kumia. Tarkista aina autonhuollon ja renkaiden vaihdon yhteydessä renkaiden kunto. Jos niissä näkyy jotain poikkeavaa kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin.

5. Aja maltilla

Kaahailu, kiihdyttely ja jarruttelu kuluttavat renkaita tehokkaammin kuin mikään muu toimenpide. Lisäksi renkaat kuluvat kaahaillessa epätasaisesti ja aiheuttavat siten turvallisuusriskin. Aja siis maltilla ja rauhallisesti, ilman turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

Uudet nastarenkaat tulisi sisäänajaa ajamalla rauhallisesti n. 500 kilometriä. Tällöin nastojen paikat ja kulmat hakevat lopullisen muotonsa auton alla.

Kun vaihdat renkaat, muista laittaa renkaat kierrätykseen! Autonrenkaat käytetään tehokkaasti uudelleen ja lisäksi olet jo maksanut niistä kierrätysmaksun oston yhteydessä. Alan liikkeet ja huoltoasemat ottavat vastaan käytettyjä autonrenkaita.

 Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun