Millaiset on hyvät kesärenkaat? Mistä ylipäätään tiedän, milloin renkaat on syytä vaihtaa uusiin? Mitä asioita renkaiden ostossa kannattaa huomioida? Kokosimme yksinkertaiset ohjeet ja vinkit kesärenkaiden ostoon ja valintaan, niitä noudattamalla voit astella kesärenkaiden ostoon vaikka elämäsi ensimmäistä kertaa.
Kesärenkaiden hankkiminen autoon voi olla aivan helppoa ja yksinkertaista silloin, kun sitä on tehnyt monet kerrat. Mutta entä sitten, kun ei teidä renkaista mitään, on autoillutkin vasta vähän aikaa, eikä edes tiedä, missä vaiheessa vanhat renkaat kannattaa vaihtaa uusiin?
Tässä alla on lista yleisimmistä kysymyksistä ja vastauksista renkaita vaihdettaessa. Kysymyksiä seuraavia vinkkejä noudattamalla tiedät, milloin renkaat täytyy vaihtaa uusiin ja tiedät myös, mitkä asiat on tärkeitä uusien renkaiden hankkimisessa. Voit vaikka tulostaa listan.
Katso myös alla olevat videot renkaiden ostosta.
Kesärenkaat on sakotettavat, kun renkaan urasyvyys on alle 4 millimetriä. Renkaat on syytä vaihtaa kuitenkin jo ennen sitä.
Hyvä kotikonsti riittävän urasyvyyden katsomiseen on kokeilla kahden euron kolikolla. Jos sen asettaa renkaan uraan ja hopeista reunaraitaa jää näkyviin, on aika hankkia uudet renkaat. Toinen vaihtoehto on katsoa renkaan urasyvyysasteikosta. Ainakin Nokian renkaissa on renkaaseen painettu asteikko, joka alkaa noin 8 millimetristä. Asteikosta häviää aina numero sitä mukaa kun rengas kuluu. Kun asteikosta näkyy vesipisaran kuva ja sen jälkeiset numerot neljästä alaspäin, renkaan pito vesikelillä alkaa olla kyseenalainen. Asteikon lukeminen näytetään hyvin alla olevalla videolla.
Käytetytkin kesärenkaat voi hankkia, varsinkin jos ajoa tulee vähän. Käytetyissä renkaissa kannattaa kuitenkin olla myös tarpeeksi urasyvyyttä, esimerkiksi kuusi milliä. Käytetytkin renkaat tulevat kalliiksi jos voit ajaa niillä vain yhden kesän.
Käytetyistä renkaista kannattaa aina tarkistaa valmistusaika. Renkaan kyljessä lukee numerosarja, josta näet valmistuskuukauden ja -vuoden. Esimerkiksi 0215 numerosarja tarkoittaa, että renkaat on valmistettu helmikuussa 2015. Renkaan kumi pysyy hyvänä ja toimintakuntoisena noin kuusi vuotta. Sitä vanhempien renkaiden kumi on jo kovettunut, ja niiden pito selvästi heikentynyt.
Kesärenkaissa ei kannata säästää, kuten ei talvirenkaissakaan. Renkaissa usein laatu kulkee käsikädessä hinnan kanssa, siksi esimerkiksi vierintävastus on suurempi halvoissa renkaissa. Niillä ajaminen siis maksaa enemmän, joten pidemmän päälle halvat renkaat saattavat tulla jopa kalliimmaksi kuin laaturenkaat.
Renkaiden muutkin ominaisuudet ovat halvemmissa renkaissa usein heikommat kuin laaturenkaissa. Renkaiden pito sadekelillä on olennainen.
Usein laadusta kertoo hinta. Joskus kuitenkin voi olla, että laadukkaita renkaita voi saada suhteellisen huokeasti. Useimmat EU:n alueella myydyistä renkaista on varustettu EU-tarralla, josta näkee renkaan ominaisuuksien tason.
Tarrasta selviää vierintävastus, joka laaturenkaissa on parasta A-luokkaa. Huonommissa renkaissa se voi olla esimerkiksi C tai D, jolloin polttoainetta kuluu enemmän. Tarrassa on ilmoitettu myös pito vesikelillä. Asiantuntija ei suosittele lainkaan ostamaan renkaita, joissa tämä lukema on C tai alle. Tarrassa kerrotaan renkaan aiheuttaman melun määrä desibeleinä. Jos lukema on alle 70, renkaat ovat tosi hiljaiset.
Oikea, auton valmistajan suosittelema rengaskoko selviää tarrasta, joka löytyy kuskin puolen oviaukosta. Samasta tarrasta löytyvät myös suositeltavat rengaspaineet.
Toinen vaihtoehto on katsoa auton alla olevien renkaiden kyljestä koko ja ostaa samanlaiset, mutta mikäli auto on sinulla uusi ja käytettynä ostettu, kannattaa vielä valmistaa infotarrasta, että rengaskoko on oikea. Mikäli haluat suuremmat renkaat tai suuremmilla vanteilla, kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja renkaiden hankintaan.
Alla olevalla videolla rengasasiantuntija Mika Ahlstedt Vianorilta kertoo, miten voit tarkistaa autosi kesärenkaiden kunnon ja millaiset renkaat autoon kannattaa hankkia.
Kokemuksia? Lisää kommentti