Kitkarenkaat vai nastarenkaat alle?

Kitkat vai nastat alle - siinä yleinen kiistelyn aihe. Euroopassa kitkarenkaita käytetään yleisesti, mutta Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa asia ei ole niin yksiselitteinen. Asiantuntijat ja tilastot ovat selvästi nastojen kannalla.

Kun asiantuntijoilta kysytään, suomalaiseen keliin ei sovi kuin yhdentyyppiset talvirenkaat: nastarenkaat. Kitkat nimittäin aiheuttavat yllätyksiä vaihtelevissa sääolosuhteissa. Tuoreen VTT:n tutkimuksen mukaan kitkarenkailla sattuu enemmän onnettomuuksia nimeomaan liukkailla keleillä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kuolemaan johtaneita talvikelissä sattuneita onnettomuuksia Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että kuolemantapauksissa autossa oli useammin alla kitka- kuin nastarenkaat. Kun katsottiin pelkästään liukkailla keleillä sattuneita onnettomuuksia, tulos oli paljon jyrkempi: jopa 83 prosentissa tapauksista autossa oli kitkarenkaat!

VTT:n tutkija Juha Luoma laskee, että mikäli kaikki käyttäisivät nastarenkaita, säästettäisiin vuodessa yksi henki liikenteessä. Ja toisin päin, mikäli kaikki käyttäisivät kitkarenkaita, vuodessa tulisi jopa 9 kuolemantapausta lisää.

Nastarengas toimii kaikissa ajo-olosuhteissa

Kitkarengas vain ei toimi Suomen keliolosuhteissa. Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri korostaa, että nastarengas on edelleen ainoa rengas, joka pystyy tasaamaan ajo-olosuhteita, vaikka kitkataso tien pinnassa muuttuu. Esimerkiksi risteyksissä oleva lumi ja jää, varsinkin musta jää, tulee usein kitkarenkailla ajaville kuskeille yllätyksenä.

- Tien pinnalla kitkataso ei ole kaikkialla samanlainen. Muuttuneen kitkatason huomaa nimenomaan ei-nastoitetuilla renkailla. Vauhti taas saattaa olla suhteutettu hyvään kitkatasoon.

Yllättävää VTT:n tutkimuksessa oli, että kitkarenkailla ajaa keskimääräistä kokeneemmat ja paljon ajavat kuskit. Näillekin kuitenkin sattuu onnettomuuksia, sillä Luoman mukaan nämä eivät ota riittävästi huomioon ajo-olosuhteita. Kitkarengaskuskit ajavat useammin ylinopeutta kuin nastarenkailla ajavat.

Kitkarenkaatkin täytyy vaihtaa 40 000 kilometrissä

Tutkimus osoitti, että kitkarenkaat ovat keskimäärin huonommassa kunnossa kuin nastarenkaat suomalaisissa autoissa. Niissä on vähemmän urasyvyyttä ja niissä on pienemmät rengaspaineet. Tämä saattaa olla viite siitä, että kitkarenkaita ei välttämättä tarkisteta kausien välissä, jolloin renkaat pääsevät kulumaan ja vanhenemaan vähän kuin vahingossa.

Kitkarenkaatkin olisi syytä tarkistaa ja niiden paikkoja auton alla vaihtaa keväällä ja syksyllä. Rengaspaineet tulee olla asianmukaiset, jotta ohjattavuus säilyy ja renkaat kestävät pidempään. Renkaat tulisi vaihtaa viimeistään kun auton mittariin on tullut 40 000 kilometriä edellisestä renkaanvaihdosta tai renkaat ovat viisi vuotta vanhat.

Eurooppalaiset kitkarenkaat eivät sovellu suoraan Suomeen

Monissa Euroopan maissa nastarenkaat ovat kiellettyjä ja siksi käytännössä kaikki eurooppalaiset käyttävät kitkarenkaita. Euroopan sääolosuhteisiin suunniteltu kitkarengas ei kuitenkaan suoraan sovellu Suomeen. Nykyään on kuitenkin suunniteltu laadukkaita, vaihtelevissakin olosuhteissa hyvin, mutta ei kuitenkaan nastarenkaan tavoin, toimivia kitkarenkaita.

Kitkarenkaan rakenne perustuu lamelleihin, jotka pureutuvat tiehen jarrutettaessa ja kiihdytettäessä sekä pehmeään kumiin. Suomen talveen suunniteltu kitkarengas ei välttämättä toimi lämpimällä tai kuumalla kesäkelillä oikein, mikä vaikuttaa renkaan pito-ominaisuuksiin varsinkin sadekelillä.

Kitkarenkaan etu on ajomukavuus ja pieni ääni sekä se, että keväällä ja syksyllä ei tarvitse miettiä sopivaa renkaanvaihtoajankohtaa.

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit valita kumpi rengastyyppi sinulle sopii:

1. Millaisilla teillä ajat? Mikäli asut esimerkiksi Lapissa, jossa saat ajaa koko talven lumisilla suurinpiirtein tasalaatuisille teillä, voit ihan hyvin hankkia kitkarenkaat. Rannikko-Suomen jäisille teille on turvallisinta valita nastarenkaat.

2. Millainen kuljettaja olet? Jos olet autoilussa vasta-alkaja ja vasta totuttelet talvikelillä ajamiseen, osta nastarenkaat. Kokenut kuski voi valita kitkarenkaat, joista kuitenkin kannattaa valita kaikkein laadukkaimmat.

3. Kitkarenkaalla enemmän ennakointia. Peilijäällä ja kovaksi pakkautuneella lumella esimerkiksi risteysalueella kitkarengas vaatii jopa nastarengasta enemmän ennakointia.

4. Ajatko työmatkat? Jos sinun on pakko lähteä autolla liikenteeseen oli sää mikä hyvänsä, on turvallisinta laittaa auton alle nastarenkaat. Nastarenkaat tasaavat kuitenkin ylivoimaisesti parhaiten vaihtelevia sääolosuhteita.

5. Paljonko autossasi on varusteita? Jos autosi on varustettu ABS-jarruilla, luistonestolla ja ajovakaudensäätöjärjestelmällä sekä ajotapasi on hillitty ja ennakoiva, voit hyvin päästellä talven kitkoilla ilman nastoja.

6. Arvostatko hiljaisuutta autossa? Jos renkaiden hiljainen ääni on sinulle merkittävä kriteeri, kitkarenkaat ovat silloin oikea valinta. Kitkarenkaat ovat hiljaiset kuivallakin tiellä. Toisaalta uusissa ja laadukkaissa nastarenkaissa sekä kitkarenkaissa ei ole enää juuri eroa melutasossa.

7. Kitkarenkaita ei ole kiire vaihtamaan. Kitkarenkailla saa joustoa renkaidenvaihtoaikatauluun. Vaihdon voi ajoittaa selvästi yli tai ali ruuhkahuipun. Syksyllä kitkat voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ja keväällä odottaa tarpeeksi kauan, että sää on vakiintunut kesärenkaita varten.

8. Kitkarenkailla ympäri vuoden? Vaikka usein puhutaan, että kitkarenkailla voi ajaa ympäri vuoden, se ei kuitenkaan ole kovin järkevää. Kitkarenkaat on suunniteltu pääasiassa talvikelille eikä niiden pito-ominaisuudet ole samat kesällä. Lisäksi kitkarenkaat kuluvat ihan turhaan varsinkin kevään karkeilla teillä. Kesällä turvallisimmat ja edullisimmat ovat hyvät kesärenkaat.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun