Kesäisin autoilija kokee vaarallisimmat hetket maantiellä vesisateella ja varsinkin silloin vettä tulee kerralla rankasti. Tällöin renkaiden ja vanteiden ominaisuuksilla ja laadulla on todellista merkitystä.
Yllättävän moni suomalainen panostaa kyllä talvirenkaisiin, mutta ajelee kesäisin huonoilla ja kuluneilla renkailla, pahimmillaan käytöstä poistetuilla talvirenkailla. Valitettavan monesti tämä huolimattomuus kostautuu: joka seitsemännessä kuolemaan johtaneessa autokolarissa on edelleen taustalla huonot kesärenkaat.
Kesärenkaista ei kuitenkaan kannata alkaa säästämään sen enempää kuin talvirenkaistakaan. Kesällä Suomen maanteillä ajelevaa autoilijaa nimittäin vaanii vaarallisen vesiliirron vaara. Kuluneilla renkailla riski joutua vesiliirtoon on moninkertainen verrattuna hyvin renkaisiin.
Kuinka vesiliirtoa sitten voidaan välttää ja mitä siitä pitää tietää? Kokosimme listan, jossa on kaikki oleellinen vesiliirrosta ja siihen varautumisesta.
Rengasvalmistajien testit renkaiden pidosta veden täyttämällä tiellä on tehty juuri tällaisilla renkailla. Mitä kuluneemmat renkaat ovat, sitä huonommin ne pitävät vetisellä tiellä.
Vanhat talvirenkaat eivät muutu kesärenkaiksi nastat nyppimällä. Kesä- ja talvirenkaissa käytetään aivan erilaista kumisekoitetta eikä talvirenkaan kumi sovellu kuumalle kesäiselle asfaltille. Renkaan pito on paljon kesärengasta huonompi.
Nokian renkaiden tutkimusten mukaan huonoilla, 1,6 mm urasyvyyksisillä renkailla, vesiliirron riski kasvaa olennaisesti jo 70 km/h vauhdissa! Mitä huonommat renkaat sitä huonompi pito niillä on sateisella tiellä.
Älä aja veden täyttämissä ajourissa, sillä niissä saattaa olla äkkiä monta millimetriä vettä. Älä kuitenkaan ala seikkailemaan tiellä laidasta laitaan, sillä se on niinikään riski liikenteessä.
Kokemuksia? Lisää kommentti