Suomessa syksy ja kevät ovat erittäin haastavaa aikaa autoilijalle. Keli vaihtelee päivittäin ja tunneittain voimakkaasti: päivällä voi olla hyvinkin kesäistä mutta yöllä ollaan pakkaslukemissa. Milloin pitäisi vaihtaa talvirenkaat alle ja miten syksyisillä teillä pärjää?
Näillä vinkeillä ajelet turvallisemmin koko syksyn!
1. Älä aja liian kuluneilla renkailla!
Turvallisuustekijä numero 1 ovat hyvät ja keliin sopivat renkaat! Varsinkin sateella ja sohjolla liian kulunut rengas ei tarjoa pitoa juuri ollenkaan. Vaihda renkaat siis hyvissä ajoin, ettei turvallisuusriskiä pääse syntymään.
Talvirenkaiden vaihtoaika kannattaa myös katsoa ikkunasta, ei kalenterista. Korkea aika vaihtaa talvirenkaat on silloin, kun lämpötila on öisin jatkuvasti pakkasen puolella. Tällöin ensilumi voi sataa milloin hyvänsä.
2. Tarkista auton syyskunto
Onko lasinpesulaitteet, sulat ja nesteet kunnossa? Onko lasinpesunesteen joukossa tarpeeksi ainetta ettei se jäädy pakkasilla? Renkaiden jälkeen tärkein asia on pitää lasit kirkkaina ja auki.
3. Käytä ajovaloja oikein
Pese auto ja valot tarpeeksi usein syksyllä, jotta kura ja lika eivät estä sinua näkemästä ja näkymästä. Älä aja päin vastaantulijaa pitkillä ja muista käyttää ajovaloja myös päivällä. Huolehdi, että myös perävalot toimivat!
4. Hidasta vauhtia
Päivitä ajotapa ja vauhti olosuhteisiin sopivaksi. Syysiltoina ei välttämättä enää ajella kesävauhtia, vaikka rajoitukset sen sallisivat, sillä musta jää vaanii petollisena jo muutamassa plusasteessa. Ennakoi enemmän, sillä jään vuoksi jarrutusmatkat pitenevät. Varaa enemmän aikaa, sillä vaihtelevissa olosuhteissa kiire on suuri riskitekijä liikenteessä. Muista, että alkusyksystä hirviä on jahdin vuoksi runsaasti liikkeellä varsinkin Pohjanmaalla!
5. Huomioi pimeät jalankulkijat ja pyöräilijät
Heijastimettomia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä mahtuu aina maanteille huolimatta kaikesta valistuksesta. Ota nämä huomioon varsinkin ajaessasi taajama-alueella. Älä siis kaahaa, etenkään mutkissa ja risteyksissä. Heijastimeton jalankulkija ei välttämättä näy edes katuvaloissa kunnolla.
6. Älä näprää puhelinta!!
Älypuhelin on valtava riski liikenteessä! Ajon yhteydessä luetut viestit ja päivitetyt facebook-päivitykset voivat milloin tahansa koitua sinun tai jonkun muun kohtaloksi. Liukkailla, pimeillä ja vaihtelevissa olosuhteissa puhelimen näprääminen on vielä riskialttiimpaa. Pysäköi siis tienvarteen, jos sinun täytyy käyttää puhelinta!
Kokemuksia? Lisää kommentti